Sisteme Panouri Fotovoltaice

Câtă energie produce un sistem fotovoltaic de 5 kW pe zi în România?

Nu există comentarii

În era energiei verzi, tot mai mulți proprietari de case se îndreaptă către soluții sustenabile, cum ar fi sistemele fotovoltaice. Dacă vă gândiți să instalați un sistem fotovoltaic de 5 kW, probabil că vă întrebați câtă energie va putea produce acesta zilnic. În acest articol, vom analiza factorii care influențează producția de energie a unui sistem fotovoltaic și vom oferi o estimare realistă a producției zilnice pentru România.

Factori care influențează producția de energie a unui sistem fotovoltaic

1.Localizarea geografică

Producția de energie solară variază în funcție de locația geografică. România beneficiază de o expunere solară moderată, cu variații semnificative între regiunile sudice și cele nordice.

2.Sezon și condiții meteorologice

Sezonul și condițiile meteorologice joacă un rol crucial în producția de energie. În lunile de vară, când zilele sunt mai lungi și cerul este mai senin, producția de energie este maximă. În schimb, în lunile de iarnă, când zilele sunt mai scurte și mai înnorate, producția scade.

3.Orientarea și înclinarea panourilor

Pentru a maximiza captarea energiei solare, panourile trebuie să fie orientate spre sud și să aibă o înclinare optimă, care variază în funcție de latitudinea locației. De asemenea, absența umbrei pe panouri este esențială pentru o eficiență maximă.

4.Eficiența panourilor solare

Eficiența panourilor solare variază în funcție de tehnologia utilizată. Panourile mai eficiente vor transforma o cantitate mai mare de lumină solară în energie electrică.

Numarul mediu de ore de soare pe zi în Romania

  1. Vară: Aproximativ 6-8 ore de soare pe zi.
  2. Iarnă: Aproximativ 2-3 ore de soare pe zi.
  3. Media anuală: Aproximativ 4-5 ore de soare pe zi.

Estimarea producției zilnice de energie

Pentru a calcula producția zilnică de energie a unui sistem fotovoltaic de 5 kW în România, putem folosi următoarea formulă: 

Producție energie (kWh) = Putere instalată (kW) x Ore de soare pe zi x Factor de performanță

Să luăm în considerare un exemplu tipic:

  1. Putere instalată: 5 kW
  2. Ore de soare pe zi: Media anuală de 4 ore de soare pe zi este realistă pentru România.
  3. Factor de performanță: Acest factor ia în considerare pierderile de eficiență datorate diverselor cauze (murări, temperaturi ridicate, etc.) și este, în general, între 0.75 și 0.85.

Vom presupune un factor de 0.80. Aplicând formula: 5 kW x 4ore/zi x 0.80 = 16 kWh/zi

Concluzie

Un sistem fotovoltaic de 5 kW poate produce, în medie, aproximativ 16 kWh de energie pe zi în România, în condițiile menționate. Această valoare poate varia în funcție de localizarea exactă, sezon și condițiile meteorologice. Investiția într-un sistem fotovoltaic nu doar că reduce costurile la electricitate, dar contribuie și la reducerea amprentei de carbon, oferind o sursă de energie sustenabilă și ecologică. Dacă sunteți interesat să instalați un sistem fotovoltaic, este recomandat să consultați un specialist pentru a obține o estimare personalizată, adaptată condițiilor specifice locației dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest câmp este obligatoriu.

Acest câmp este obligatoriu.